Röd spetskål i ugn med rostade tomater, quinoa och riven ost

Röd spetskål i ugn är riktig säsongsmat för hösten och så gott! Här är ett billigt och nyttigt recept som sköter sig själv i ugnen. Quinoa är glutenfritt och en källa till protein som är rik på fiber och har en låg andel mättat fett. Billig och nyttig mat alltså!

4 port
Du behöver:
1 röd spetskål
250 g tomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
salt
peppar
2 dl quinoa
3 dl riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka quinoan enligt anvisning.
3. Dela spetskålen i 4 delar.
4. Skölj av tomaterna och skär dem i bitar.
5. Skär lök och vitlök i mindre bitar.
6. Lägg alla grönsaker på en plåt eller i en ugnsfast form.
7. Ringla lite olivolja över och salta och peppra.
8. Rosta i ugnen i ca 20 minuter.
9. Ta ut plåten ur ugnen och strö över den rivna osten så att den smälter. Färdigt att servera!

Röda linser med vitkål-ett riktigt gott billigt recept

Röda linser kan man variera i all oändlighet. Här är ett recept på billig mat som smakar riktigt gott och det går snabbt att laga. Förutom att röda linser är billigt och gott är de väldigt nyttiga också. Röda linser är rika på protein, järn och kostfibrer vilket gör att de är bra för magen.

4 port
4 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g vitkål
400 g krossade tomater
4 dl vatten
1 msk soja
riven ingefära
citronzest
chilipeppar

1. Hacka lök och vitkål.
2. Strimla vitkålen.
3. Stek lök, vitkål och vitlök i en panna.
4. Tillsätt röda linser och övriga ingredienser.
5. Koka i ca 10 minuter tills linserna fortfarande har lite tuggmotstånd.

Grönkålsgratäng med potatis och blomkål

Grönkålsgratäng med potatis och grönkål är en fantastiskt god maträtt som passar hela familjen. Passa på nu när grönkålen är billig.

4 port
Du behöver:
8 medelstora potatisar
8 knippen grönkål
300 g blomkål
6 ägg
4 dl riven ost
5 dl mjölk
2 tomater
salt
peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och skär i skivor.
3. Koka potatisen mjuk i en kastrull med vatten i några minuter.
4. Skär blomkålen i bitar och koka i en kastrull med vatten tills den blivit mjuk.
5. Blanda ägg, mjölk och hälften av osten i en ugnsfast form.
6. Ta av stammen på grönkålen och skölj den ordentligt.
7. Lägg i potatis, blomkål och grönkål i den ugnsfasta formen och rör runt.
8. Strö över resten av osten över gratängen.
9. Skär tomaterna i skivor och lägg högst upp på gratängen.
10. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter tills äggstanningen blivit fast.

Marinerad mozzarella

Marinerad mozzarella är väldigt gott. Det går snabbt att tillreda och du kan äta den som förrätt, plockmat, eller tillsammans med något mer matigt. Snabb, enkel, god och billig mat.

Du behöver:
1 mozzarella
chiliflakes
citronzest från 1/2 citron
örtsalt
peppar
1 msk vinäger
3 msk olivolja

1. Riv mozzarellan i bitar
2. Häll över övriga ingredienser och rör om. Om du vill att mozzarellan ska smaka mycket kan du låta den dra ett tag innan du serverar.

Kikärtspasta med mustig tomatsås- en billig snabb maträtt

Kikärtspasta smakar rätt mycket i sig själv jämfört med vanlig pasta. Den här tomatsåsen har en mustig smak tack vare rotsellerin, vilket gör att kikärtspastan inte tar över. Perfekt höstmat nu när de börjar bli lite kallare ute och man blir sugen på varm mat.

4 port

300g kikärtspasta
400g krossade tomater
300 g rotselleri
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk vinäger
1 msk soja
Peppar

1. Koka kikärtspasta enligt anvisning.
2. Hacka lök och vitlök.
3. Riv rotsellerin med ett rivjärn.
4. Stek lök och rotsellerin i en stekpanna.
5. Häll över de krossade tomaterna.
6. Tillsätt vinäger, soja och peppar.
7. Låt tomatsåsen koka i några minuter tills rotsellerin blivit mjuk.

Billig säsongsmat på hösten: Spetskål i ugn

Spetskål i ugn är otroligt gott och billigt. I Sverige skördas spetskålen på sensommaren eller hösten. Ät den som ett tillbehör eller som den är.

Du behöver:
1 spetskål
olja
1 citron
örtsalt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj spetskålen och dela den i fyra delar.
3. Lägg den på en plåt eller i en ugnsfast form.
4. Ringla över olja, salt och peppar.
5. Rosta spetskålen i ugnen i ca 20 minuter.
6. Pressa citronsaft och riv över citronzest över spetskålen.

Billigt recept: Nyttig linsgryta

Här kommer ett tips på ett billigt recept. Snabblagad billig mat som du slänger ihop på ett kick. Maträtten innehåller dessutom massa nyttiga kryddor som gurkmeja, chili och ingefära som är bra för hälsan. Ät den som den är eller tillsammans med ris, bulgur, quinoa, durra eller potatis.

4 port
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 dl röda linser
8 dl vatten
400 g krossade tomater
400 g kokosmjölk
1 msk gurkmeja
2 cm ingefära
1 krm chili
citronzest från 1/2 citron
salt
peppar

1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Stek lök och vitlök tills de blivit mjuka.
3. Tillsätt linser, vatten, krossade tomater, kokosmjölk och kryddor.
4. Riv ingefäran och lägg i grytan.
5. Låt koka tills linserna fortfarande har lite tuggmotstånd.

Förvaring av vinteräpplen

Har du turen att ha tillgång till vinteräpplen kan du följa det här tipset för att kunna njuta av dem lite längre. Plocka äpplena varsamt. Ta endast äpplen som fortfarande sitter på trädet. De som ligger på marken bör ätas eller användas till exempelvis mos. Linda in äpplena i tidningspapper och förvara i lådor i tex en jordkällare, källare eller garage där temperaturen håller sig runt 2-5 grader. Kontrollera äpplena lite då och då så att de inte ruttnar. Plocka i så fall bort det direkt.

Tomatpasta med mozzarella

Här är billig mat som sköter sig själv i ugnen. Snabblagad billig mat som smakar otroligt gott.

4 port

400-500 g småtomater
olja
2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflingor
400 g spaghetti
3 st mozzarella a125 g
salt och peppar
citronzest

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skölj av tomaterna, lägg i en ugnsfast form, ringla lite olja över.
  3. Salta och peppra och låt stå i ugnen i ca 40 minuter.
  4. Skär vitlöken i tunna skivor och stek i en stekpanna tillsammans med en nypa chiliflingor på mycket svag temperatur tills de är genomskinliga.
  5. Koka pastan i rikligt med vatten och salt och låt den koka två minuter kortare än anvisning.
  6. Spara lite pastavatten.
  7. Blanda pastan tomaterna och lite av pastavattnet. Riv mozzarellan i bitar och servera med pastan, citronzest, salt och peppar.

Torsk med vit sås

Den här maträtten är så enkel och snabb att tillreda. Milda smaker som går hem hos barnen men även de vuxna. I denna billiga maträtt använde vi havregrädde men vanlig grädde går lika bra om man föredrar det.

4 port

800 g potatis
600 g torsk
3 dl havregrädde/grädde
1 msk dinkelmjöl/vetemjöl
1 buljongtärning
400 g ärtor
1. Koka potatisen.
2. Blanda mjölet med 3 msk grädde.
3. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Lägg i en kastrull och häll i resten av grädden.
5. Koka upp och tillsätt en halv buljongtärning.
6. Vispa runt tills såsen fått en bra konsistens.
7. Fyll en kastrull med vatten och lägg i en halv buljongtärning.
8. Skär fisken i bitar och lägg ned den i det kokande vattnet. Låt sjuda på svag värme en kort stund tills fisken är fast. Servera med ärtor.